Bridge - personer och klubbar
Jag började spela bridge när jag var åtta år gammal. Fram till jag fyllde tjugo var det mitt favoritspel, men numera spelar jag väldigt sällan. Här följer ett slags historisk intro för dig som vill veta mer om detta sofistikerade kortspel.
Många har under åren påverkat bridgen med nya teorier och konventioner, t.ex. Charles Goren, som lärde oss räkna kortens poäng inför budgivningen och Samuel Stayrnan.
Charles Henry Goren, född 1901, var jurist men en mycket begåvad bridgespelare, som i åratal älskade att delta i turneringar. Han kom att efterträda och överglänsa Culbertson som spelare och som »Mr Bridge«. Hans system att räkna kortens värde inför budgivningen (4 poäng för ett ess, tre för en kung osv.) gav vanliga bridgespelare en oerhörd hjälp.
Samuel M Stayman, född 1909, var yllehandlare och bridgevärldsmästare med stor auktoritet. Hans budgivningskonvention har blivit en av de viktigaste i bridgevärlden. Enligt denna använder svarshanden efter öppningsbudet sang budet 2 klöver för att få fram information om de egentliga starka färger som paret vill satsa på.
Bridge i världen
Det finns mängder av system för hur samspelet mellan parterna ska fungera, alla med sina förespråkare. Det är nödvändigt att informera motståndarparet om det system man använder, innan man delar ut korten. Det finns bridge i hela världen, en Europaliga, en Världsfederation, EM och VM arrangeras och spelet har prövats i flera olympiader.
I Sverige har kontraktsbridge spelats sedan 1928, då Schack- och bridgeklubben Caissa i Malmö började. Sveriges bridgeförhund tillkom 1933 och har 21 distriktsförbund med Skåne som det största, totalt i landet 700 klubbar och 15 000 medlemmar, plus 8 000 ungdomar. Culbertsons motsvarighet i Sverige på 30-talet hette Ivar Andersson och därefter har följt storheter som Mille Henriques, Putte Kock, Einar Werner, Jan Wohlin, P-0 Sundelin och Anders Morath.
Tävlingsbridge
Bridge är alltså ett internationellt tävlingsspel. Under en tävling ska alla par under en kväll kunna spela med samma kort i tur och ordning. Det par som klarar uppgiften bäst vinner. Tävlingar kan ordnas på klubbnivå en vanlig tisdagskväll men också på världsmästerskapsnivå med tusentals deltagare. Rent praktiskt tillgår det så att någon arrangör blandar ett antal kortlekar och »ger« 13 kort vardera till spelarna Syd, Väst, Nord och Ost.
Fyra gånger 13 kort läggs i fack med de beteckningarna i en »bricka«, gjord t.ex. av trä. I tur och ordning får de olika borden tillgång till dessa laddade brickor.
Rudolf "Putte" Kock (1901-79) spelade framgångsrikt fotboll och ishockey för AIK, var landslagstränare i fotboll och hpsexpert i TV. Han blev Europamästare i bridge, 1939 och 1952, och skrev pedagogiskt om bridgeproblem.
Kommentarer
Trackback