Grunden: vi rangordnar pokerhänder

Pokerhänderna, de olika kombinationerna, är sedan 1800-talet fast reglerade i hela världen. Här gör vi en genomgång (inom parentes anges chansen för att man ska få just den kombinationen i givens fem kort):
 
Ingenting , dvs, vilka kort som helst, utan par, sekvenser eller gemensam färg.
 
Får man en sådan hand kan man i första hand koncentrera sig på om något högt kort finns med. I jämförelse med andra »ingenting«-händer är det högsta kortet som vinner. T.ex. »kungen högst«. Om två har samma högsta kort gäller det näst högsta. En dålig hand som denna kan ändå leda till vinst, med lite bluff och stor självsäkerhet.
 
För att man ska få en sådan hand är chansen 1 på 2.
 
Ett par är en hand med två lika höga kort, t.ex. par i damer. Högsta paret vinner om två spelare har par på hand. Med samma par vinner den handen som har högst kort vid sidan om paret. Chans 1 på 2,5. Två par är alltså t.ex. två damer och två femmor, »damer upp«. Högsta paret ger vinst om två spelare har två par var. Om de har samma högsta par gäller höjden på det andra paret, om det också är samma gäller högsta sidokortet.
Chans 1 på 21.
 
 
 
 
Triss eller tretal är en kombination med tre lika kort, t.ex. triss i sjuor. Högsta trissen vinner om två har triss.
Chans 1 på 47.
 
Straight (uttalas strejt, betyder rak serie) är det engelska ordet för stege, vilket innebär fem kort i nummerföljd, oavsett färg, t.ex. »straight, kung högt«. Högsta straighten vinner förstås om två ha samma sorts kombination. Här kan esset, som normalt är högst kort, också räknas som en etta om man har låga kort på hand, alltså 5-4-3-2-ess, dvs, den lägsta stegen.
Chans 1 på 255.
 
Flush (uttalas Flasch, betyder ungefär ström, eller rodnad, eller att göra slätt, det är fritt fram att tolka när man sitter där med sina kort...) eller på svenska färg, vilket innebär att man har alla fem korten i samma färg, t.ex. i hjärter. Högsta kortet är avgörande vid jämförelse med någon annan som märkligt nog också har en flush, därnäst det näst högsta.
Chans 1 på 509.
 
 
 
Fyrtal är fyra kort i samma valör, t.ex. fyra knektar. Högsta fyrtal är förstås essen. Chans 1 på 4165. Straight flush eller färgstege är fem kort i nummerföljd och i samma färg, t.ex. hjärter 9-8-7-6-5. Esset kan räknas både högst och lägst. I den här handen är hjärter 9 högst. Chansen att någon annan har en färgstege samtidigt är inte särskilt stor .
Chans 1 på 72193.
 
Royal straight flush är en otrolig sällsynthet, dvs. fem kort i följd, i samma färg och med ess i toppen. Chans 1 på 650 000, men omkring 1 på 40 000 om man räknar med köpet.
 
Slutsatsen av detta är kanske att en rimlig chans ligger i att i alla fall få ett par. Har man fått två par ligger man långt före vad de andra kring bordet rimligen bör ha fått. Flertalet givar i mörkpoker slutar med att den som vinner har just ett eller max två par. Då är det av stort värde att ha ett så högt par som möjligt. Chansen att få två ess är ju lika stor som att få två tvåor och högsta kort vinner. Har man lika höga kort i sitt par är det de återstående kortens värde som får betydelse. Två par och ett ensamt ess är en klar fördel. Att vid köpen spara t.ex. ett ess från en hand med fem olika kort skulle nog den erfarne pokerspelaren råda till. Det händer att man tar med en joker i spelet, som vilt kort. Detta påverkar förstås ovanstående tabell drastiskt.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Speltokig

Bingo, blackjack och allt som egentligen har med spel och spänning på nätet är min "passion" (eller ja, hobby i alla fall.) Tänkte skriva lite om spelstrategier, matematiskt principer, oddsberäkning och annat som går lite "djupare" än andra spelbloggar. För nördar helt enkelt.

RSS 2.0